ciecierzyca

Właściwości mąki z ciecierzycy

Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych, będącą jedną z najczęściej stosowanych
w daniach wegańskich i wegetariańskich. Jest to surowiec wszechstronny, nadający się do wykorzystania w przygotowaniu wielu potraw. Z ciecierzycy można zrobić mąkę,
a więc produkt powstały z jej ziaren, o niskim stopniu przetworzenia. Dzięki temu zachowuje ona wiele składników odżywczych. 

Składniki mineralne i witaminy znajdujące się w mące z ciecierzycy 

Składniki mineralne i witaminy znajdujące się w mące z ciecierzycy sprawiają,
że pod względem składu, a zwłaszcza protein znacząco przewyższa mąki wytwarzane
z pszenicy i żyta. Ten wysokobiałkowy produkt zawiera sporo błonnika, a także cenne dla organizmu antyoksydanty. W ciecierzycy znajduje się także likopen, zapobiegający powstawaniu komórek rakowych. Wykorzystanie mąki z ciecierzycy wpływa korzystnie
na procesy trawienne. Błonnik w tak dużej ilości reguluje poziom cukru i insuliny we krwi.
Z uwagi na niski indeks glikemiczny, wynoszący 35, mąka ta może być stosowana w kuchni diabetyków. Przekłada się to równocześnie na zmniejszenie ryzyka występowania cukrzycy oraz schorzeń układu krwionośnego, takich jak na przykład miażdżyca.
Ciecierzyca działa także bardzo korzystnie na florę bakteryjną jelit,
wpływając pozytywniena ogólną kondycję danej osoby. Mąka z ciecierzycy jest mąką bezglutenową, wobec czego może być spożywana przez alergików i osoby chorujące
na celiakię. 

Mąka z ciecierzycy – zastosowanie 

Zrobiona z ciecierzycy mąka ma uniwersalne zastosowanie. Przede wszystkim doceniają ją
w kuchni weganie oraz wegetarianie, ze względu na to, że jest cennym źródłem białka roślinnego. Jest to mąka cięższa od mąki pszennej, a więc niekoniecznie nadaje się do przygotowania lżejszych wypieków. Można ją natomiast zmieszać z innymi rodzajami mąki w trakcie pieczenia. Mąka z ciecierzycy nadaje się do takich słodkich potraw jak: 

  • naleśniki, 
  • omlety, 
  • gofry. 

Nadaje im lekko orzechowej nuty w smaku. 

Jest to również dobry zamiennik w daniach wegańskich. Można nią chociażby zamienić jajko podczas zlepiania placków albo klopsików. Sprawdzi się ona także jako zagęszczenie zup i sosów, w zamian za śmietanę. W kuchni indyjskiej i arabskiej mąka
z ciecierzycy określana jest jako besan i często służy w przygotowaniu potraw jako panierka. To też podstawowy składników placków socca oraz falafeli.