Węglowodany to inaczej związki chemiczne, często nazywane cukrami, a ich cząsteczki są złożone z atomów węgla, tlenu i wodoru. Zatem węglowodany a cukry to w tym przypadku to samo. Dla człowieka stanowią główny materiał energetyczny i zarazem podstawowy składnik odżywczy. Są niezbędne dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wyróżnia się węglowodany nieprzyswajalne, pobudzają perystaltykę jelit i zapewniają uczucie sytości, a także węglowodany przyswajalne, które są źródłem energii dla czerwonych krwinek i układu nerwowego. Poznaj źródła węglowodanów, a także skutki ich niedoboru i nadmiaru.
Co to węglowodany?
Węglowodany dzieli się na węglowodany proste i złożone. Te pierwsze są łatwo przyswajalne przez organizm. Produkty, które je zawierają są wysokokaloryczne, dlatego mówi się, że są to niezdrowe czy też złe węglowodany. Z kolei węglowodany złożone to inaczej cukry złożone, a więc zbudowane z co najmniej dwóch monosacharydów. Te są trudniej przyswajane przez organizm, a co więcej, w przeciwieństwie do wspomnianych wcześniej, tak bardzo nie tuczą. Zatem węglowodany w czym są?
Żywność, która zawiera węglowodany złożone, wyróżnia się:
- niską zawartością kalorii, sodu i tłuszczów nasyconych
- wysoką zawartością składników odżywczych i błonnika
- niską zawartością cholesterolu oraz tłuszczów trans
Produkty bogate w węglowodany proste charakteryzują się:
- wysoką kalorycznością i zawartością sodu
- wysoką zawartością rafinowanych ziaren
- niską zawartością składników odżywczych i błonnika
Ponadto mogą być bogate w cholesterol, tłuszcze trans oraz tłuszcze nasycone.
W czym występują węglowodany?
Wspomnieliśmy już, co to węglowodany. Przejdźmy zatem do ich źródła. Produkty z węglowodanami to:
- produkty zbożowe
- warzywa
- owoce
- suche nasiona roślin strączkowych
- słodycze oraz wyroby cukiernicze
Jeśli chodzi o same węglowodany złożone, można je znaleźć w takich produktach jak:
- pieczywo pełnoziarniste
- płatki owsiane
- kasza jaglana, gryczana i jęczmienna
- ryż brązowy
- makaron pełnoziarnisty
- soczewica
- groch
- ciecierzyca
Jak widać, wcale nie jest trudno dotrzeć do węglowodanów złożonych i prostych. Są dosłownie na wyciągnięcie ręki. By jednak odżywiać się zdrowo, trzeba posługiwać się nimi w sposób umiejętny i rozsądny. Ponieważ nie każdy wie, po jakie produkty spożywcze sięgać i jak przygotowywać smaczne oraz zdrowe posiłki, polecamy catering dietetyczny.
Jakie są skutki i objawy niedoboru węglowodanów?
Jak już wiadomo, istnieją cukry węglowodany proste i złożone. Jednych i drugich nie powinno brakować w codziennej diecie, ale należy spożywać je w odpowiednich ilościach. Ma to znaczenie dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia.
Zatem niedobór węglowodanów prowadzi do problemów zdrowotnych. Bez nich organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości energii. Ponadto cierpi układ nerwowy, a to prowadzi do zawrotów głowy i osłabienia psychicznego oraz fizycznego. Jeżeli organizm nie będzie dostawał odpowiedniej dawki węglowodanów, będzie zużywał białko, a przecież potrzebuje go do budowy mięśni. To może prowadzić do obciążenia nerek.
Jakie są skutki i objawy nadmiaru węglowodanów?
Węglowodany cukry są bardzo ważne dla organizmu. Jednak nie należy przesadzać z ich ilością, ponieważ nadmiar może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych. Spożywanie dużej ilości węglowodanów powoduje nadwagę lub otyłość. To przyczynia się automatycznie do chorób układu sercowo-naczyniowego, a także do cukrzycy. Nadmierne spożywanie cukrów prostych w połączeniu z niewłaściwą higiena jamy ustnej wywołuje problemy z próchnicą.
Na co pomagają węglowodany?
Cukier złożony, a dokładnie węglowodany złożone pomagają utrzymać organizm w zdrowiu i dobrej kondycji. Są źródłem energii dla mózgu, rdzenia nerwowego i erytrocytów. Są również wykorzystywane przez tkankę mięśniową, wątrobę, serce, a także nerki i jelita. Odpowiadają zatem za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Kierując się zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych informujemy, że dzienne zapotrzebowanie na węglowodany nie jest podawane w gramach. Dietetycy zalecają, aby każdego dnia talerz był wypełniony do połowy owocami i warzywami. Jedną trzecią talerza powinny wypełniać pełne ziarna. Kolejna ćwiartka to miejsce na białko, a więc mięso, rybę, fasolę, czy orzechy.
Dieta pudełkowa dostarczana przez firmy cateringowe uwzględnia węglowodany w odpowiednich ilościach. Warto więc zainteresować się ich ofertą.