węglowodany

Co to są węglowodany i w jakich produktach się znajdują?

Węglowodany to inaczej związki chemiczne, często nazywane cukrami, a ich cząsteczki są złożone z atomów węgla, tlenu i wodoru. Zatem węglowodany a cukry to w tym przypadku to samo. Dla człowieka stanowią główny materiał energetyczny i zarazem podstawowy składnik odżywczy. Są niezbędne dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wyróżnia się węglowodany nieprzyswajalne, pobudzają perystaltykę jelit i zapewniają uczucie sytości, a także węglowodany przyswajalne, które są źródłem energii dla czerwonych krwinek i układu nerwowego. Poznaj źródła węglowodanów, a także skutki ich niedoboru i nadmiaru. 

Co to węglowodany?

Węglowodany dzieli się na węglowodany proste i złożone. Te pierwsze są łatwo przyswajalne przez organizm. Produkty, które je zawierają są wysokokaloryczne, dlatego mówi się, że są to niezdrowe czy też złe węglowodany. Z kolei węglowodany złożone to inaczej cukry złożone, a więc zbudowane z co najmniej dwóch monosacharydów. Te są trudniej przyswajane przez organizm, a co więcej, w przeciwieństwie do wspomnianych wcześniej, tak bardzo nie tuczą. Zatem węglowodany w czym są

Żywność, która zawiera węglowodany złożone, wyróżnia się:

  • niską zawartością kalorii, sodu i tłuszczów nasyconych 
  • wysoką zawartością składników odżywczych i błonnika
  • niską zawartością cholesterolu oraz tłuszczów trans

Produkty bogate w węglowodany proste charakteryzują się:

  • wysoką kalorycznością i zawartością sodu 
  • wysoką zawartością rafinowanych ziaren
  • niską zawartością składników odżywczych i błonnika

Ponadto mogą być bogate w cholesterol, tłuszcze trans oraz tłuszcze nasycone. 

W czym występują węglowodany?

Wspomnieliśmy już, co to węglowodany. Przejdźmy zatem do ich źródła. Produkty z węglowodanami to: 

  • produkty zbożowe
  • warzywa
  • owoce
  • suche nasiona roślin strączkowych
  • słodycze oraz wyroby cukiernicze

Jeśli chodzi o same węglowodany złożone, można je znaleźć w takich produktach jak:

  • pieczywo pełnoziarniste
  • płatki owsiane
  • kasza jaglana, gryczana i jęczmienna
  • ryż brązowy
  • makaron pełnoziarnisty
  • soczewica
  • groch
  • ciecierzyca

Jak widać, wcale nie jest trudno dotrzeć do węglowodanów złożonych i prostych. Są dosłownie na wyciągnięcie ręki. By jednak odżywiać się zdrowo, trzeba posługiwać się nimi w sposób umiejętny i rozsądny. Ponieważ nie każdy wie, po jakie produkty spożywcze sięgać i jak przygotowywać smaczne oraz zdrowe posiłki, polecamy catering dietetyczny

Jakie są skutki i objawy niedoboru węglowodanów?

Jak już wiadomo, istnieją cukry węglowodany proste i złożone. Jednych i drugich nie powinno brakować w codziennej diecie, ale należy spożywać je w odpowiednich ilościach. Ma to znaczenie dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. 

Zatem niedobór węglowodanów prowadzi do problemów zdrowotnych. Bez nich organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości energii. Ponadto cierpi układ nerwowy, a to prowadzi do zawrotów głowy i osłabienia psychicznego oraz fizycznego. Jeżeli organizm nie będzie dostawał odpowiedniej dawki węglowodanów, będzie zużywał białko, a przecież potrzebuje go do budowy mięśni. To może prowadzić do obciążenia nerek. 

Jakie są skutki i objawy nadmiaru węglowodanów? 

Węglowodany cukry są bardzo ważne dla organizmu. Jednak nie należy przesadzać z ich ilością, ponieważ nadmiar może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych. Spożywanie dużej ilości węglowodanów powoduje nadwagę lub otyłość. To przyczynia się automatycznie do chorób układu sercowo-naczyniowego, a także do cukrzycy. Nadmierne spożywanie cukrów prostych w połączeniu z niewłaściwą higiena jamy ustnej wywołuje problemy z próchnicą. 

Na co pomagają węglowodany?

Cukier złożony, a dokładnie węglowodany złożone pomagają utrzymać organizm w zdrowiu i dobrej kondycji. Są źródłem energii dla mózgu, rdzenia nerwowego i erytrocytów. Są również wykorzystywane przez tkankę mięśniową, wątrobę, serce, a także nerki i jelita. Odpowiadają zatem za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. 

Kierując się zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych informujemy, że dzienne zapotrzebowanie na węglowodany nie jest podawane w gramach. Dietetycy zalecają, aby każdego dnia talerz był wypełniony do połowy owocami i warzywami. Jedną trzecią talerza powinny wypełniać pełne ziarna. Kolejna ćwiartka to miejsce na białko, a więc mięso, rybę, fasolę, czy orzechy. 

Dieta pudełkowa dostarczana przez firmy cateringowe uwzględnia węglowodany w odpowiednich ilościach. Warto więc zainteresować się ich ofertą.