kasza jaglana

Informacje na temat kaszy jaglanej

Kasza jaglana to jedna z najchętniej wybieranych kasz, z uwagi na delikatny smak,
i przede wszystkim spore właściwości odżywcze. Jest to również potrawa wszechstronna, ponieważ komponuje się z wieloma dodatkami. Może więc być podstawą pożywnego śniadania, jak i obiadu, czy zdrowego deseru. Jeśli więc prowadzisz zdrowy tryb życia,
to kaszę jaglaną powinieneś uwzględnić w swojej diecie. 

Jakie są właściwości kaszy jaglanej? 

Małe żółte ziarenka mają sporo składników odżywczych, witamin oraz minerałów.
Ważne jest również to, że kasza jaglana nie zawiera glutenu, wobec czego jest lekkostrawna. To dobre źródło białka i węglowodanów, zawierające aż do 14 gram protein. Niewiele  osób wie o tym, że kasza jaglana pomaga neutralizować kwasy żołądkowe,
co jest pomocne w zwalczaniu zgagi. Ulgę można odczuć od razu po jej zjedzeniu.
Ponadto, kasza jaglana to dobry sposób na pozbycie się kaszlu i kataru u małych dzieci, ponieważ pomaga usuwać śluz z organizmu. Kasza jaglana jest polecana wśród osób,
które zmagają się z chorobami nowotworowymi, schorzeniami układu pokarmowego,
nerek lub trzustki. 

Jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną? 

Szczególną uwagę należy przyłożyć do gotowania kaszy jaglanej, ponieważ powinna mieć delikatny, nieco słodki smak. Natomiast, jeśli zostanie przygotowana niewłaściwie, to może być nieco gorzka. 

Podczas gotowania kaszy jaglanej trzeba pamiętać o tym, że na każdą jednostkę kaszy przypada 2,5 jednostki wody. Oznacza to, że na każdą szklankę kaszy trzeba odmierzyć
2,5 szklanki wody. Taka ilość podczas gotowania zostanie praktycznie w całości pochłonięta. Dodać należy też dwie łyżki soli i oleju. Żeby uzyskać smaczną kaszę jaglaną, to przed wrzuceniem jej do gotującej się wody należy wysypać ją na drobne sitko, a następnie płukać zimną wodą aż do momentu gdy nie będzie jej barwić. To pozwoli pozbyć się posmaku goryczki. Można też namoczyć kaszę jaglaną w zimnej wodzie na około godzinę przed jej przygotowaniem. Przed gotowaniem należy jednak pamiętać o zmianie wody.
Kaszę jaglaną można też sparzyć na suchej patelni, aż do chwili wyczucia jej zapachu.
Po tym należy kaszę zalać gorącą wodą i odlać ją. Po wstępnym płukaniu kaszę należy przelać dodatkowo gorącą wodą albo taką, która dopiero została przegotowana. 

Sposoby gotowania kaszy jaglanej 

Chcąc ugotować kaszę jaglaną na sypko, w chwili, gdy woda w garnku będzie wrzeć, trzeba wsypać kaszę jaglaną do środka, lekko zamieszać oraz zmniejszyć ogień. Gotować należy na małym ogniu i nie przesadzać ze zbyt częstym mieszaniem kasy, aby miała odpowiednią konsystencję i sypkość. Czas gotowania dobrze odmierzonej kaszy jaglanej to zwykle
od 15 do 20 minut. Po tym czasie można zdjąć pokrywkę, aby resztki wody wyparowały
i pozostawać na maksymalnie 10 minut kaszę w garnku. Opcjonalnie można dodać łyżkę masła.

Jeśli ktoś chce ugotować kaszę jaglaną na słodko, to może również to zrobić.
Sposób gotowania jest taki sam. Dodawać można: wanilię, cynamon albo kardamon. 

Dobrze przygotowana kasza jaglana jest doskonałym dodatkiem do sałatek, deserów oraz do dań mięsnych. Kiedy zaplanujesz obiad z mięsem, kaszę możesz przed podaniem lekko podprażyć na suchej patelni, żeby uzyskać lekko orzechowy posmak.