Dieta wegańska jest w ostatnim czasie jedną z najpopularniejszych diet stosowanych przez kobiety i mężczyzn w szerokim przedziale wiekowym. Dostosowanie się do jej zasad nie jest jednak łatwym zadaniem. Dużo czasu i wysiłku trzeba poświęcić opracowaniu menu, a później jeszcze przygotowaniu tych wszystkich kulinarnych specjałów. Okazuje się na szczęście, że przepisów na dania wegańskie jest całkiem sporo. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Jakie są dania wegańskie?
Śniadania wegańskie wbrew pozorom mogą być bardzo proste, a jednocześnie smaczne. Najważniejsze jednak jest to, aby dostarczały organizmowi to, co dla niego najcenniejsze i jednocześnie dodawało mu dużo energii. Pomysłów na dania wegańskie idealne na śniadania jest naprawdę wiele. Mogą to być:
- Tofucznica (wegański odpowiednik jajecznicy) z jarmużem i pomidorami,
- Omlet z porem, papryką, pomidorem i skwarkami z tofu,
- Naleśniki ze szpinakiem i cebulą,
- Taco z tofucznicą i salsą owocową.
Dobry obiad wegański to taki, który spełnia pewne kryteria. Chodzi przede wszystkim o to, aby był smaczny, sycący oraz zdrowy. Ponadto musi zawierać białko, witaminy i minerały. Mimo iż wegańskie obiady opierają się na składnikach roślinnych, warzywach, owocach, nasionach, orzechach, roślinach strączkowych i zbożach. Ciekawe i zarazem cieszące się popularnością dania wegańskie na obiad to np.:
- Gulasz z soczewicy z marchewką, papryką i ziemniakami,
- Bakłażan w sosie pomidorowym,
- Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem,
- Wegańskie spaghetti bolognese z soczewicą.
Kolacja wegańska powinna być bogata w różnorodne składniki, szybka i zarazem prosta w przygotowaniu, smaczna i zgodna z zasadami tej diety. Wbrew pozorom jest mnóstwo dań, które spełniają te oczekiwania. Szukając pomysłów na wegańską kolację, warto wziąć pod uwagę następujące propozycje:
- Bakłażan faszerowany pieczarkami i kaszą gryczaną,
- Makaron z klopsami z tofu,
- Rozgrzewający krem z pieczonych warzyw,
- Sałatka z bobem, komosą i awokado.
Dieta wegańska – przepis na omlet z porem, papryką, pomidorem i skwarkami z tofu
Poniżej przepis na jedno z najczęściej polecanych dań śniadaniowych, szczególnie lubianych przez wegan.
Mąkę z ciecierzycą (80 g), płatki drożdżowe (1 łyżka), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), kurkumę (1/2 łyżeczki), wędzoną słodką paprykę (1/2 łyżeczki), czosnek granulowany (1/3 łyżeczki), sól (szczypta), czarny pieprz (szczypta) i wodę (ok. 160 ml) miksujemy w celu uzyskania gęstego ciasta jak na naleśniki. Odstawiamy na 5-10 minut.
Cebulę (1 szt.) siekamy i szklimy na patelni z odrobiną oliwy. Tofu wędzone (75 g) odsączamy i kroimy w kostkę. Do cebuli dodajemy tofu i doprawiamy sosem sojowym (2 łyżki) i smażymy do zarumienienia.
Paprykę (1/3 szt.) kroimy w kostkę, pora (100 g) w półplasterki, a pomidorki koktajlowe ( 5 sztuk) przekrajamy na pół. Paprykę i pora dodajemy do ciasta.
Na patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy omlet. Na cieście układamy pomidory i smażymy jeszcze ok. 3 minuty na wolnym ogniu. Przekręcamy go na drugą stronę i smażymy dalej jeszcze przez 2 minuty. Omlet podajemy ze skrawkami z tofu i odrobiną jogurtu wegańskiego.
To tylko jedno z wielu dań, jakie można przygotować bez długotrwałego krzątania się po kuchni. Wiadomo jednak, że i takie przepisy wymagają przygotowania, zrobienia zakupów, posprzątania po gotowaniu. Warto zatem rozejrzeć się za alternatywnymi rozwiązaniami dla samodzielnego przygotowywania jedzenia.
Jak urozmaicić dietę wegańską?
Urozmaicenie w diecie wegańskiej jest kluczowe dla utrzymania diety, ale też czerpania przyjemności z jej stosowania. Jednym ze sposobów jest odkrywanie nowych źródeł białka. W codziennym menu powinny pojawiać się następujące produkty: soczewica, ciecierzyca oraz nasiona chia. Warto, aby w diecie były obecne pełnoziarniste ziarna, takie jak: kasza gryczana czy bulgur. Kasze te są bogate w błonnik, witaminy oraz minerały.
Chcąc urozmaicić dania warto opanować sztukę łączenia smaków i tekstur. Dzięki takim połączeniom jak słodkie z kwaśnym, czy ostre z delikatnym posiłki są o wiele smaczniejsze i ciekawsze. By jeszcze bardziej zwiększyć doznania kulinarne, wystarczy połączyć np. chrupiące warzywa z kremowym sosem. Bardzo dobrym pomysłem jest eksperymentowanie z kuchniami świata. Ciekawe dania można znaleźć w kuchni azjatyckiej, śródziemnomorskiej, indyjskiej i meksykańskiej.
Przygotowując posiłki każdego dnia, warto zadbać o ograniczenie marnowania jedzenia. Chodzi o to, aby wykorzystywać nawet resztki warzyw i owoców, z których można przygotowywać nie tylko zupy czy sałatki, ale również koktajle. Marnowanie resztek jedzenia pozostałych po przygotowaniu konkretnego dania, może spowodować, że dieta okaże się wyjątkowo droga.
W internecie, ale i w wielu książkach można znaleźć mnóstwo gotowych przepisów i inspiracji. Osoby, które dopiero zamierzają przejść na dietę wegańską, powinny się do tego przygotować, przede wszystkim jak najlepiej poznać zasady diety i listę produktów zalecanych, akceptowanych i zabronionych. Dzięki temu będzie wiadomo, jakimi produktami spożywczymi się posługiwać, przygotowując codzienne posiłki.
Mając do dyspozycji różnorodne i ciekawie przygotowane posiłki, dieta wegańska jest o wiele łatwiejsza do utrzymania. Nie nudzi się zbyt szybko i nie wywołuje tęsknoty za dotychczas spożywanymi daniami mięsnymi. Pomysłowo przygotowane posiłki dają radość i przyjemność z ich spożywania. Różnorodne dania zmniejszają ryzyko niedoborów pokarmowych. By każdego dnia mieć dostęp do smacznych, zdrowych posiłków bez konieczności samodzielnego gotowania i szukania przepisów, wystarczy zamówić catering.
Gotowe jedzenie w pudełkach to gwarancja, że w każdym posiłku znajdują się typowo wegańskie składniki. To też różnorodność i ciekawy sposób podania dań. Samo to, że nie trzeba spędzać wielu godzin na gotowaniu, jest ogromnym plusem. Zamawiając catering, można zająć się pracą oraz innymi obowiązkami, a także czymś znacznie przyjemniejszym, niż gotowanie czy chodzenie po sklepach, w celu zgromadzenia składników. Dzięki usługom cateringowym, o wiele łatwiej jest wytrwać na diecie.